Ahad, 8 Mac 2009

Ikan keli goreng bercili .. waduhh sedap ooo



Kalau ada penggemar ikan keli, boleh cuba resepi ni.... saya memang suka makan ikan keli nie, berempah ke, karike, gorengka, dapat tengok resepi kak tirana nie, teruss cuba....
Bahan-bahannya adalah...
5 ekor ikan keli (yg sederhana besar) - dipotong dua
seulas bawang putih dan 5 biji bwg kecil ditumbuk
2 biji bawang besar - dipotong bulat
5 tangkai cili kering - direbus dan diblend.
Cara masak:
ikan keli tu dibasuh dengan air limau nipis dan asam keping serta garam kasar. utk hilangkan hanyir dan lendir.
Lumurkan ikan keli dengan garam dan kunyit - digoreng dalam minyak yg diletakkan asam keping. Petua spy masa digoreng, ikan tu tak meletup.
Utk 'bercili', tumiskan bawang merah + bwg putih hingga naik bau, masukkan cili kering blended tu, tak perlu tambah air masak sebab bukan nak buat sambal.Pastikan terasa garamnya dan akhir sekali masukkan ikan keli goreng dan bawang besar tadi. Kacau-kacau. dah siap.
Makan dengan nasi panas berasap...
Boleh gunakan ikan selain keli... kembong, tenggiri, kerisi...
@naskah drp hazlin/tirana

Tiada ulasan:

Catat Ulasan