Ahad, 12 April 2009

Sudirman terus diingati .....Penghibur serba boleh Allahyarham Sudirman Haji Arshad terus dikenang sehingga hari ini. Apabila menyebut perkataan penghibur, pasti nama beliau akan jadi sebutan. Semua tahu kehebatan penghibur itu.
Idea yang tidak pernah terlintas di kepala orang lain dilakukannya setiap kali mengadakan persembahan. Kelainan itulah yang menjadikan kemunculannya ditunggu-tunggu.
Siapa pernah fikir untuk mengadakan persembahan di Jalan Chow Kit yang sesak dan imejnya sebagai sebuah lorong gelap? Sudirman yang datang dengan idea mengadakan persembahan setelah lagunya yang berjudul Chow Kit Road begitu popular.
Ternyata apa yang dilakukannya dikenang sehingga hari ini. Peminat yang berpeluang menontonnya pasti menyimpan seribu satu cerita. Banyak lagi sejarah yang dilakukannya termasuk menjulang anugerah Penghibur No.1 Asia yang dimenangi di Royal Albert Hall, United Kingdom.
Jasa yang ditinggalkannya terus diingati. Sebab itu ada sahaja pihak yang membuat sesuatu berupa penghargaan buat sebuah nama Sudirman Haji Arshad. Sebuah konsert yang dinamakan Tribute To Sudirman akan diadakan pada 7 hingga 10 Jun 2009 di Istana Budaya, Kuala Lumpur.
Konsert tersebut berupa sebuh kisah perjalanan hidup Sudirman yang disampaikan melalui lagu-lagu yang pernah dinyanyikannya. Ia membariskan ramai artis termasuk Andy Flop Poppy, Atilia, Haziq dan ramai lagi. Kalau anda peminat lagu-lagu Sudirman jangan lepaskan peluang menonton konsert ini.
Sememangnya Sudirman mencurahkan rasa hatinya di dalam lagu yang dinyayikan. Apa yang dirasakannya pada saat itu, digarap dalam lagu oleh barisan penulis lirik yang juga teman rapatnya antaranya Habsah Hassan.
Lagu-lagu duka seperti Merisik Khabar, Jauh Di Sudut Hati, Milik Siapakah Gadis Itu, Terasing dan banyak lagi pasti membuatkan kita teringat detik duka dalam hidupnya. Sudirman juga sering menceriakan pendengar dengan lagu gembira seperti Hore Hore, Toyol, Mat Disko, Kasih dan lain-lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan