Rabu, 30 Disember 2009

KES JUAL ENJIN JET, ADA JUGA KESAN KE ATAS NEGARA


Malaysia mungkin dikenakan sanction atas penjualan enjin pesawat secara gelap.  Kesan kepada ekonomi dan negara kita secara keseluruhan tentu amat besar.  Kenyataan Balasubramaniam yang tersebar menerusi internet mengenai isu PM-Altantuya, amat menjejaskan dan belum nampak formula mengatasinya.  Imej Kerajaan kita terjejas teruk.  PKFZ dan lubang hitam terbesar yang ditinggalkannya tak mungkin dapat ditutup dalam tempoh dekat.  Hampir tumbangnya kerajaan pimpinan Najib gara-gara MP BN tuang sidang Parlimen semasa undian, tentulah menggerikan penyokong BN.
Lebih menakutkan kekurangan solid voteuntuk Najib (gambar kanan) itu memang direstui oleh MP BN itu sendiri kerana dah malas.
Di peringkat antarabangsa, kita nampaknya belum mencapai standingterhormat seperti dulu.
Kerajaan seakan nampak tidak solid.  Isu BTN sahaja, pimpinan utama berbelah bagi. Enjin jet, seakan terbahagi dua antara ingin mendedahkan dan ingin mendiamkan.
PM mungkin mengikuti jejak Pak Lah.  Lebih banyak berdiam dari memberikan respon segera.  PM seakan terpisah dari realiti.  Beliau lebih memberi fokus terhadap agenda yang hendak ditonjolkan yang dirangka oleh penasihat strategik beliau dan pasif terhadap isu sebenar yang berbangkit saban hari.  Beliau articulative ketika membincangkan agenda utopia rangkaan kumpulan penasihat dan seakan membiarkan isu sebenar bergerak sendiri.
Dalam setengah hal, kita mengulangi keadaan seakan kerajaan dipandu secara auto pilot dalam urusan seharian kerana pimpinan sibuk menyiapkan gagasan utopia untuk dijadikan gula-gula.  Banyak keadaan terkunci pada mode lama, termasuk SOP urusan diplomatik dan luar negara.
Belum dibincangkan susunan parti-parti komponen.
Keadaan nampaknya kritikal.
Peluang untuk rencana perubahan mengambil tempat lebih kukuh terbuka luas.
Asal pemain-pemain agenda perubahan tidak pula terperangkap dengan isu dalaman yang tidak mustahak.  Kemucut-kemucut sekalipun, jika tidak diurus, boleh menghilangkan fokus dan menjadi kulit pisang yang licin dan membahayakan.
Konsep berkerajaan yang baik ialah pengasingan antara family matters dan state matters.  Bukan sahaja legally, tetapi juga morally.
PAS - satu masa dulu pernah digelar Parti Asri Sekeluarga - kerana pemegang beberapa jawatan tinggi ada kaitan keluarga dengan Presiden PAS waktu itu, Datuk Asri.  Serangan sedemikian ketika PAS berdepan dengan krisis politik pada waktu itu, merugikan PAS dan menjadi modal lawan yang berkesan sekali.
Antara isu yang sukar ditepis oleh Mahathir ialah penglibatan anak-anaknya dalam perniagaan.  Isu bail out syarikat kapal Mirzan oleh Petronas kekal dibangkitkan sampai ke hari ini.  Anaknya yang lain, Mokhzani akhirnya membuat pengumuman berundur dari dunia korporat apabila menjadi sasaran serangan dan digunakan sebagai bukti amalan kronisma Mahathir sekitar awal 1990-an.
Abdullah Badawi sangat popular sebelum isu anak dan menantunya muncul dalam kehidupan politik beliau.  Beliau berjaya membawa UMNO/BN menang paling besar dalam sejarah politik negara pada tahun 2004.
Selepas riak dan alpa dengan kemenangan besar itulah, isu penglibatan perniagaan syarikat anaknya, Scomi mula menikam politik beliau.  Ditambah dengan penglibatan ekonomi dan politik KJ, Abdullah akhirnya kecundang dalam masa yang sangat singkat.
Anak dan menantu atau keluarganya, gagal mempertahankan beliau.  KJ telah berkhidmat secara langsung dengan Pak Lah melalui jawatan di Tingkat Empat, yang tak lama kemudian ditentang hebat termasuk oleh ahli UMNO sendiri.
KJ kemudian memperolehi saham ECM Libra, yang menjadi isu hangat.
Sekalipun KJ melepaskan jawatannya di Tingkat Empat dan menjual sahamnya dalam ECM Libra, namun Pak Lah terus dikaitkan dengan KJ dan anaknya Kamaluddin dalam banyak perkara.
KJ berada di belakang semua keputusan Pak Lah - dalam minda hampir semua orang.
Namun, politik Malaysia memandang serong politik keluarga seperti ini.  Kemenangan besar tahun 2004 tidak berulang.  Isu-isu keluarga antara penyumbang kepada tumbangnya Pak Lah selepas pilihanraya 2008.
Dihimpit antara kritikalnya kedudukan negara dan sedikit sebanyak gangguan dalaman yang wujud, peliharalah integriti pemimpin-pemimpin kita dengan anggota keluarga tidak merasa diri mereka adalah stake holder yang lebih penting dari pihak yang dipilih oleh rakyat secara yang sah.
Dilihat dari sirah Rasulullah, ada keadaan-keadaan di mana anggota keluarga memberikan pandangan atau diminta pandangan dalam pelbagai isu.  Namun, keputusan akhir adalah di tangan Rasulullah s.a.w dan isu-isu itu pula bukan berbentukmonetary gain atau percaturan politik keluarga tetapi lebih kepada public interest.
A'isyah memberi pendapat kepada suami baginda bahawa ayahandanya Abu Bakar seorang yang penghiba dan tidak perlu dilantik menggantikan Rasulullah sebagai imam solat yang dikira penting.  Rasulullah s.a.w meneruskan hasrat baginda.  A'isyah memberikan pandangan itu atas kepentingan awam dan bukan untuk kepentingan dirinya sendiri.
Salah seorang isteri Rasulullah memberikan idea Rasulullah mesti memulakan tahalullul sebagai penyelesaian terhadap keengganan sesetengah sahabat menerima terma perjanjian Hudaibiyyah dan idea ini diterima dan berjaya.
Namun, sampai kepada isu monetary gainrule of law dan isu governance yang lain, Rasulullah mengambil sikap menjunjung prinsip pemisahan itu mengatasi hubungan kekeluargaan. Baginda sampai berkata, kalau anaknya sendiri didapai melakukan jenayah, hukuman sepatutnya akan dikenakan dan ia akan dilakukukan oleh baginda sendiri.
Batas inilah yang perlu dipelihara ketika madsyarakat sedang tertunggukan kebangkitan yang solid tanpa kecelaruan sedangkan kecelaruan tersebut boleh dielakkan.
*Tulisan ini dipetik daripada blog Husam Musa, Exco Kerajaan Negeri Kelantan, merangkap AJK PAS Pusat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan