Rabu, 2 Jun 2010

PKR TUNTUT JWK BEBAS SIASAT NORHASIMAH

KUALA LUMPUR, 2 Jun – PKR menuntut kerajaan membentuk sebuah jawatankuasa bebas bagi menjalankan siasatan menyeluruh terhadap kematian seorang Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) selepas menjalani kursus ala komando di Klang kelmarin.
Naib presidennya Azmin Ali berkata tindakan itu perlu diambil bagi mendakwa pihak yang bertanggungjawab dalam insiden kehilangan nyawa Norhashimah Wahid.
“Kami menuntut dan mendesak kerajaan persekutuan supaya bertanggungjawab untuk menjaga keselamatan dan kebajikan anggota-anggota pentadbiran awam dan juga pegawai-pegawai kerajaan yang memberikan khidmat dan sumbangan yang besar dalam perkhidmatan awam untuk membangunkan negara,” kata Azmin.
Menurutnya, setelah mendengar sendiri daripada mulut anggota keluarga arwah dalam kunjungannya petang semalam, terdapat beberapa persoalan sekitar kematian Norhashimah yang masih tidak terjawab.
Antaranya, tambah beliau, termasuklah kewajaran latihan ala komando untuk mengesahkan perkhidmatan kakitangan yang hanya terlibat dalam aspek penggubalan dasar dan urus tadbir semata-mata.
“Apakah SOP (prosedur operasi standard) yang digunapakai oleh pengurusan latihan (INTAN) dalam mengendalikan latihan-latihan lasak seumpama ini?
“Dan siapakah yang mendapat kontrak untuk mengendalikan latihan dan program jati diri ini? Apakah syarikat kroni ini mempunyai tenaga pengajar yang bertauliah dan rekod pengurusan yang baik?” soal Azmin dalam blognya semalam.
Anggota Parlimen Gombak itu juga mempersoalkan kenapa masalah kesihatan Norhashimah “diambil mudah” dan tidak dimaklumkan kepada anggota keluarga ketika mula sakit dan dimasukkan ke hospital.
Selain penubuhan jawatankuas bebas, Azmin turut mengemukakan beberapa cadangan ekoran kematian wanita terbabit, antaranya:
- Meneliti semula kesesuaian kurikulum yang melibatkan modul latihan ala komando untuk pegawai-pegawai kerajaan.
- Modul latihan Kursus Diploma Pengurusan Awam perlu disemak semula dan dipantau bagi memastikan pelatih dan pengendali program daripada kalangan yang terlatih dan bertauliah.
- Sistem pengurusan kursus harus sesuai dengan keadaan semasa agar bersesuaian dengan kondisi pegawai/peserta dengan tidak menafikan hak kebajikan mereka.
- Pegawai terlibat mestilah yang mempunyai kelayakan dan kepakaran sejajar dengan prinsip ‘pegawai terbaik untuk latihan terbaik’.  MALAYSIAKINI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan