Isnin, 26 Julai 2010

Melakukan perubahan dalam kehidupan seharian - Kem Remaja Spies

Seramai lebih 100 peserta remaja menghadiri kem remaja anjuran kerajaan negeri selangor di bawah exco pendidikan, pendidikan tinggi dan modal insan di Kem Nur Laman Bestari, Ulu Yam pada 24 sehingga 25 Julai 2010 yang lalu. Peserta di pilih dari kawasan parlimen Hulu Selangor dan DUN Pelabuhan Klang dengan bantuan Pusat-pusat khidmat rakyat berkenaan.

Menurut Kordinator Pembangunan Modal Insan Dun Batang Kali, Shaiful Anuar Sulaiman (gambar), program ini yang di adakan dari masa kesemasa adalah sebahagian dari usaha kerajaan negeri Selangor untuk mendidik peserta mengukuhkan asas dalaman diri masing-masing. Selain dari itu, ianya akan juga melahirkan masyarakat berilmu dan beriman dimana mereka akan menggunakan ilmu tersebut di landasan yang sepatutnya.
"Kursus ini berlangsung selama dua hari satu malam dan peserta dilihat bersungguh-sungguh dan ceria melakukan aktiviti yang dijadualkan"
Program ini merupakan permulaan kepada peserta ini untuk memahami konsep Spies sebelum menyertai kursus kemantapan seterusnya. Sepanjang kursus tersebut, pendekatan yang digunakan seperti ceramah dan tanyangan media telah membantu dalam proses memahami Spies. Lima elemen Spies, spritual, fisikal, inteklektual, emosional dan sosial ini akan mendidik peserta mengukuhkan asas dalam diri mereka, melatih ketahanan fisikal supaya senantiasa cergas dan sihat membawa kepada kecerdasan intelek bagi melahirkan remaja yang berwawasan. Kursus ini kelak dapat membantu remaja mengamalkan sikap kerjasama berkumpulan bagi melahirkan generasi cemerlang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan