Ahad, 14 November 2010

Suu Kyi dibebaskan selepas 15 tahun menjadi tahanan di rumahnya sendiri

Anak pro demokrasi Mymmar ini kelak akan membawa negaranya kearah demokrasi tulen..
Rentetan peristiwa berkenaan anak bapa kemerdekaan mymmar, Aung San Suu Kyi, pemimpin pembangkang Burma yang dikenakan tahanan kediaman oleh kerajaan junta tentera yang baru dibebaskan adalah seorang pendatang baru dalam politik bila dia memulakan perjuangan untuk demokrasi pada tahun 1988 sejak rampasan kuasa tentera pada 1988 dan penubuhan parti National League for Democracy (NLD) yang menyusul selepas itu.

1988
- Ogos: Beribu orang dipercayai dibunuh selepas tentera melepaskan tembakan terbuka ke atas rapat umum awam. Suu Kyi, anak kepada pahlawan kemerdekaan, Aung San, memberi ucapan di Shwedagon Pagoda, Ranggoon dihadapan 500,000 hadirin.
- Septembar: Tentera mengambil tindakan dengan mengujudkan State Law and Order Restoration Council (SLORC).
- Suu Kyi menubuhkan parti National League for Democracy (NLD).

1989:
- Julai: Suu Kyi dikenakan tahanan kediaman..

1990:
- May: Parti NLD menang 392 dari 485 kerusi dalam pilihanraya parlimen tetapi junta tentera tidak mengiktiraf keputusan itu.

1991:
- Oktober: Suu Kyi memenangi Hadian Nobel Keamanan

1994:
- September/Oktober: Rundingan dengan orang nombor satu dan nombor tiga junta tentera, Senior General Than Shwe dan Lieutenant General Khin Nyunt.

1995:
- Julai: Dibebaskan selepas enam tahun dikenakan tahanan kediaman.

1996:
- Mei: Hampir 10,000 penyokong Suu Kyi berarak di Ranggoon dalam demonstrasi terbesar sejak 1990, yang junta tentera anggap sebagai haram.

1999:
- Mac: Suaminya, Micheal Aris, seorang ahli akademik British meninggal kerana kanser tanpa dapat berjumpa selama 4 tahun.

2000:
- Ogos: Suu Kyi membantan penahanannya kepada Rangoon. Dikenakan kembali tahanan kediaman bulan berikutnya selepas cuba pergi ke Mandalay.

2002:
- Mei: Dibebaskan selepas 19 bulan ditahan.

2003:
- Mei: Ditahan di utara negara selepas pertempuran dengan kekerasan antara penyokongnya dan kumpulan pro-junta yang mengakibatkan 4 orang terkorban.
- September: Suu Kyi sembahyang bersama sami Budha diluar rumahnya semasa bantahan yang dipimpin para sami berikutan kenaikan melampau harga minyak, di dalam kemunculan pertamanya kepada awan sejak 2003.

2008:
- May: Penahanannya disambung semula selepas 3 hari fererendun dihantar untuk mengesahkan konstitusi baru yang membuka jalan kepada pilihanraya tahun 2010.
- Ogos/Sebtember: Menolak makanan dan diberikan "intravenous drip"
- Oktober: Rayuan keatas penahanannya melalui peguam beliau.

2009
- Mei: Rayuan atas penahanannya ditolak.
Warganegara US, John Yettaw ditahan kerana menceroboh dengan berenang di tasik bertentangan rumahnya dan menginap disana 3 hari. Suu Kyi diberikan "intravenous drip" sekali lagi sejurus selepas itu kerana dehadrasi dan tekanan darah rendah.
Disabitkan bersalah melanggar terma-terma penahanannya.
- Ogos: Tahanan dilanjutkan lagi untuk 18 bulan.

2010:
- Februari: Mahkamah Agung menolak rayuan.
- Mac: Suu Kyi menolak untuk bertanding dalam pilihanraya dengan alasan yang menghalang tahanan menjadi ahli parti politik.
Partinya mengumumkan memboikot pengundian.
- May: NLD dipaksa dibubarkan oleh junta.
Suu Kyi bentangkan rayuan terakhir ke atas penahanannya.
- Oktober: Beliau berkata beliau enggan mengundi.
Mahkamah Agung mendengar rayuan keatas penahanannya.
- November: Suu Kyi kekal di tahan di kediamannya berhampiran tasik semasa Burma mengadakan pilihanraya yang pertama dalam masa 20 tahun.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan