Sabtu, 15 Januari 2011

UNDANG2 BERPOLIGAMI DILONGGARKAN DI SELANGOR TAHUN INI

Kerajaan Selangor telah melonggarkan prosedur permohonan untuk berpoligami mulai tahun ini. Kalau sebelum ini isteri pertama mesti hadir di mahkamah bagi mendengar permohoan suaminya untuk berpoligami, tetapi kini mahkamah boleh dengan budi bicara hakim tidak memanggil isteri pertama bagi memberi keterangan.

Dengan prosedur baru ini, diharapkan tidak ada lagi rakyat Selangor yang mengambil tindakan kahwin lagi ke negara jiran. Kelonggaran ini boleh membantu mereka yang berhasrat untuk berkahwin lebih tanpa menyusahkan mana-mana pihak baik suami mahupun isteri.

Walau bagaimanapun bagi merealisasikan agenda poligami ini saya ingin berpesan kepada suami dan isteri.

Wahai suami, jika anda berhasrat hendak berkahwin lebih daripada satu, jangan bertindak membelakangkan isteri anda. Jangan kerana hendak berkahwin isteri muda anda sanggup menipu isteri yang pertama kali dalam hidup anda. Ertinya, beritahulah dia hasrat anda dengan baik.

Memang betul, dia akan membantah, dia akan menangis kerana dia sayangkan anda.

Tetapi percayalah kalau dia membantah, sedangkan dia tahu anda tetap hendak berkahwin, nescaya dia akan merelakan atas keikhlasan anda memberitahunya. Dia akan marah dan sedih tidak lebih daripada tiga bulan, tetapi kalau anda dapat memberi kebaikan yang sama kepadanya, segala duka nestapanya akan hilang.

Pendekatan ini lebih baik daripada anda merahsiakan perkahwinan anda yang kesannya anda akan mencuri masa untuk bersama isteri pertama atau kedua. Mahukah anda hidup seperti seorang pencuri, terhendap sana terhendap sini, takut isteri tahu.

Pada masa yang sama anda akan menipu isteri pertama, hendak metinglah, ada jumpa pelangganlah dan sebagainya, sedangkan anda tahu penipu itu adalah dosa besar. Apa kata, setelah beberapa lama berkahwin, tiba-tiba isteri anda mendapat tahu yang anda sudah ada isteri baru, kesannya anda akan berperang besar dengannya. Kalau sudah perang besar, tiga tahunpun belum tentu reda.

Jadi, mana yang anda hendak pilih, isteri marah hanya selama tiga bulan atau perang besar yang belum tentu reda selepas tiga tahun? Anda tentu bijak untuk memilih yang terbaik untuk anda dan keluarga anda.

Wahai isteri, kalau suami anda menyatakan hasrat untuk berkahwin satu lagi, jangan bimbang tentang kasih sayang kepada anda akan berbelah bahagi. Sebenarnya, kasih sayang dia kepada anda tetapi 100 peratus jika selama ini memang dia sayang anda seratus peratus. Tetapi ingat, kalau selama ini dia hanya memberi kasih sayang kepada anda hanya 70 peratus, mungkin selepas anda meredai perkahwinannya dia akan memberi kasih sayang 100 peratus kepada anda pula.

Kasih sayang suami banyak bergantung kepada sejauhmana kometmen anda kepada suami anda. Jika anda memberi persembahan yang baik kepadanya, makan minum yang dihidangkan, budi bahasa, pergaulan yang menceriakan tentulah semua pengikat kasih sayang yang berpanjangan. Jadi, kalau anda lihat suami seperti kurang saying kepada anda, cek semulalah kometmen anda kepadanya. Mungkin ada kelompangan di sana sini.

Baiki kekurangan itu dengan segera, nescaya kasih suami akan bertambah semula.
Ingatlah wahai isteri, kalau pun suami anda ada empat orang isteri, kasih sayang suami anda tetap tidak berubah jika kometmen anda tidak berubah. Suami boleh beri 100peratus kasih sayang kepada semua isterinya tanpa mengurangi mana-mana pihak jika semuanya memberi kometmen yang terbaik kepadanya. Malah suami mahu dan mengharapkan setiap kali pertemuan dengan isterinya itulah malam pertamanya.

Bayangkan kalau suami balik ke rumah anda, dan hari ini anda anggap sebagai hari pertama anda berkahwin tentu mesranya amat tinggi. Kalau itu yang anda boleh lakukan pasti kasih sayang 100 peratus adalah milik anda. Kalau begitu kenapa hendak sekat dia berkahwin dengan wanita lain, bukankah dengan itu anda boleh membantu kaum sejenis anda mendapat kasih sayang daripada orang yang anda sayang. Bayangkan betapa besarnya pahala anda ketika itu sedangkan kasih sayang suami anda tetap sama.

Selain itu wahai isteri, anda perlu sedar kelemahan anda. Sewaktu anda hanya berdua dengan suami anda sayanginya 100 peratus, tetapi setelah ada anak seorang sayang anda kepada suami anda sudah berkurangan dan dilebihkan kepada anak. Layanan kepada suami sudah berkurangan dan suami kadangan terpaksa membawa diri. Bayangkan kalau anak sudah sepuluh, tentu suami dilupakan langsung. Anda tidak boleh beri kasih sayang kepada suami anda 100 peratus seperti yang mampu diberi oleh suami anda walaupun ramai isteri.

Jika anda sedar kelemahan itu, ubahlah sikap segera. Berilah kometmen yang terbaik kepada suami jika anda sayang dan cinta kepadanya. Sesungguhnya suami anda seorang yang amat manja lalu dia hendak bermanja dengan anda dan dia mahu dimanjai. Inilah kunci kebahagiaan rumah tangga. Wallahu aklam

4 ulasan:

 1. encik mySAS,
  encik ni pandai cakap pasal keduniaan je. adakah suami yg nak berpoligami ni telah membawa keluarga yang ada ke arah syurga????
  cara encik cakap ni...menunjukkan encik bernafsu besar. saya takut. kesian kat isteri encik. insaflah encik....

  BalasPadam
 2. ooo SAS, as a man myself, u are a shame to all men out there. have u no respect for your wife? have you forgotten all her sacrifices since u married her? she gave birth to your brats, nak manja2 go to your wife, she is halal. no need to manja with others because wife pun nak manja2 juga dgn suami yang sentiasa sibuk bekerja tapi sebenarnya jumpa perempuan...ye la nak berpoligami kan! I am already married for more than 20 years but i still love and respect her, nak manja anytime. anak ramai...rezeki, and u should manage your family well, bukan fikir keburukan isteri atau sibuk fikir nak tambah bini. that is not the right path. don't talk about poligami, if u can't be like our prophet Nabi Muhammad SAW. I advise u to repent until u die.

  BalasPadam
 3. assalamualaikum

  Keadilan adalah punca utma dan berkelayakan untuk berpoligami atau beristeri lebih dari satu.Yang mendatangkan masaalah ialah kita atau diri sendiri untuk memahami poligami disudut ilmu dan amalan Islam jika dibandingkan dengan apa yang difahami oleh tamadun barat dan budaya nya.Pembentukan kehidupan kita yang lebih kearah tamadun barat dan pengisiannya membuatkan poligami macam satu benda asing yang mengacau sosial kehidupan individu dan rumah tangga.Tapi apa yang sebenarnya ia adalah satu kemudahan bersifat pilihan bagi manusia yang bernama lelaki dan perempuan dari penciptanya untuk membentuk institusi keluarga yang berdasar konsep tolong menolong,melebarkan siratulrahim,mengelakkan perzinaan,memantapkan keselamatan sosial dan membina tamadun manusia dari zuriat yang baik kearah melahirkan masyarakat madani.Penolakan dan tidak memberi laluan keatas poligami atas sebab contoh-contoh dan peristiwa-peristiwa yang berlaku berkaitan dengannya adalah kembali kepada sifat-sifat keadilan dan telus diantara pihak yang terlibat.Allah memberi peringatan kepada kita khususnya kaum lelaki jika ia boleh melakukan keadilan maka ia boleh kahwin lebih dari satu jika tidak maka adalah baiknya ia cukup memiliki isteri satu sahaja.Apa makna keadilan dari sudut konsep poligami dan ilmu Islam? Silalah memperlajari dan mencarinya.Kurang elok menegahnya dan tidak elok menghalangnya.Kerana ia datang dari pencipta yakni Allah yang tahu serba serbi kekurangan manusia dan masalah-masalah mereka.Sila fikir dan renungkan.Bagi saya tiada masalah dengan poligami atas bersyarat dan berkelayakan serta mendapat sokongan dari isteri yang tersayang.

  BalasPadam
 4. kalau tak boleh berlaku adil cukuplah dengan SATU...ini yang dicatatkan, tapi lelaki cuma ingat...kawinlah kamu 2, atau 3 atau 4...terus TERLUPA atau TAK PANDANG PERINGATAN...KALAU TAK BOLEH BERLAKU ADIL CUKUPLAH DENGAN SATU.

  Saya pun tak ada masalah kalau suami ingin berpoligami sebab kita tak sepatutnya punya sifat "memiliki" sebab semua dia dunia ini milik Allah.

  Yang jadi masalah bila poligami memang dah terjadi dan si suami memang tidak mampu untuk berlaku adil antara isteri2 nya dan anak-anaknya..tapi masih TAK MALU bercakap mengenai poligami.Ini yang menyedihkan para isteri2. Manusia bila dah tidak ada perasaan MALU maka tarafnya adalah yang bukan manusia lagi...

  BalasPadam