Selasa, 19 April 2011

PRN Sarawak : PR Semakin Diterima Di Sarawak


ANALISIS PRN SARAWAK :  Pakatan  Rakyat  memenangi  dua kali ganda jumlah kerusi pada pilihanraya negeri kali ini walaupun berhadapan dengan Barisan Nasional menggunakan seluruh jentera kerajaan Malaysia dan sumber kewangan yang besar sekaligus menyampaikan mesej bahawa Ketua Menteri Abdul Taib Mahmud perlu berundur segera.
DAP mencapai kejayaan paling besar, memenangi 12 kerusi berbanding 6 sebelumnya, manakala Parti Keadilan Rakyat menang tiga kerusi berbanding hanya satu pada tahun 2006 meskipun berhadapan dengan serangan bertali arus saban hari dengan pelbagai tohmahan membuktikan rakyat Sarawak kian berani dan matang untuk membuat anjakan politik.
Malahan Pakatan Rakyat turut meningkatkan jumlah undi popular dengan memperolehi 41.6 peratus atau 262,000 undi membuktikan rakyat Sarawak juga semakin menerima pendekatan dan perjuangan yang di bawa oleh Pakatan Rakyat untuk membela rakyat.
BN mendapat undi terbanyak dengan 372,379 undi, diikuti DAP (134,847), Snap (15,663), PKR (117,100), PAS (9,719), PCM (2,895) dan Bebas (20,064).
Jika dijumlahkan rakyat Sarawak yang mengundi BN dan bukan BN maka hasilnya 372,379 (BN) dan 300,288 (bukan BN) jelas menunjukkan BN kini semakin tersepit di negeri yang dulunya sebagai kubu kuat BN.
Walaupun kejayaan itu jauh daripada mencukupi untuk menafikan BN majoriti  dua pertiga, ia sudah cukup untuk menghantar mesej jelas kepada Putrajaya dan Perdana Menteri Najib Razak iaitu Sarawak tidak lagi boleh dianggap simpanan tetap BN pada pilihanraya umum DAN Taib harus berundur segera sebelum BN bertarung di peringkat Parlimen pada pilihanraya umum kelak.
Keputusan DUN Sarawak menunjukkan sekurang-kurangnya tujuh atau lapan kerusi Parlimen sekitar Kuching, Sibu dan Miri adalah “kawasan hitam” bagi  BN yang pasti memberi kesan kepada jangka hayat Taib sebagai Ketua Menteri Sarawak.
Keputusan  yang menyaksikan BN menang sekurang-kurangnya 55 kerusi dan Pakatan 15 dan Bebas 1 Kerusi  memberi isyarat paling jelas kepada Najib Razak bahawa beliau belum boleh selesa mengharapkan kemenangan mutlak pada pilihanraya umum akan ke 13 akan datang yang diramal untuk diadakan lebih awal dan mengejut.
Di atas kertas, kemenangan lebih dua pertiga BN itu adalah meyakinkan, tetapi tidak ada sesiapa akan menafikan  bahawa BN terpaksa membelanjakan jumlah wang yang besar dan menurunkan seluruh jentera Kerajaan Persekutuan untuk memperolehi keputusan itu.
Hakikat adalah prestasi BN merudum kali ini berbanding dengan kemenangan 63 daripada 71 kerusi pada tahun 2006, bermakna trend sokongan rakyat untuk BN terus menyusut.
Sekali imbas, BN kali ini  berhadapan dengan sebuah Pembangkang yang masih tidak mempunyai sumber kewangan atau kemudahan untuk menyaingi pemerintah.
Namun rekod Taib selama 30 tahun menerajui Sarawak yang dibelit dengan dakwaan rasuah, rampasan tanah dan penyelewengan kuasa mendorong pengundi bandar, khususnya kaum Cina untuk menolak BN.
BN kalah semua lima kerusi yang dipertandingkan di Kuching kepada DAP dan Parti Keadilan Rakyat.
SUPP parti kedua terbesar dalam BN Sarawak  ditolak sepenuhnya di ibu negeri Sarawak itu.
Presiden parti itu Dr George Chan pula kalah kepada calon DAP di Piasau Miri, keputusan yang mencerminkan sentimen pengundi terhadap BN pimpinan Taib yang merupakan besan Chan.
Kerusi Batu Kawah pula dimenangi DAP dengan sokongan pengundi bumiputera, yang menunjukkan DAP tidak bergantung sepenuhnya kepada pengundi Cina untuk menang.
Bagi PKR,  usaha membawa angin perubahan ke kawasan pedalaman, khususnya rumah panjang Dayak dan Iban tidak mencapai keputusan yang diharapkan sungguhpun parti itu menang tiga kerusi berbanding  satu sebelumnya.
Sesiapa yang arif dengan politik Sarawak akur dengan misi PKR dalam cuba menghebahkan mesej “ubah perintah” dengan segala kekangan logistik dan kewangan  berbanding BN yang menjelajah ke seluruh pelosok Sarawak menggunakan helikopter dan feri-feri  tempah khas.
Ini ditambah dengan penguasaan seluruh media arus perdana yang dilarang memberi liputan kepada ceramah pembangkang.
Laman-laman media alternatif  pula digodam termasuk TVSelangor, Malaysiakini dan HarakahDaily di dalam Negara dan Sarawak Report di United Kingdom.
Meskipun kalah di sebilangan banyak kerusi,  jumlah undi yang dipungut PKR di sesetengah kawasan memberi harapan kepada PKR untuk memberi  cabaran yang lebih sengit dalam empat tahun lagi.
Kemenangan Pengerusi PKR Baru Bian di Be’kalalan  tentunya membanggakan Pakatan Rakyat  dan menjanjikan perjuangan lebih jitu untuk mendapatkan semula hak penduduk asal yang  kehilangan tanah adat mereka kepada pemimpin BN dan kroni mereka.
Sesungguhnya PRN ke-10 ini pasti memberikan lonjakan baru kepada Pakatan Rakyat di DUN Sarawak untuk terus menggegar sidang DUN nanti yang kini mempunyai 15 wakil bagi membawa mesej dan harapan baru rakyat Sarawak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan