Selasa, 24 Mac 2009

LA NINA SEDANG MENYERANG MALAYSIA ..BERJAGA-JAGASITUASI cuaca tidak menentu sejak beberapa minggu ini terutama di sebelah petang menimbulkan kebimbangan kepada orang ramai terutama di bandar besar kerana mereka berhadapan dengan risiko kemungkinan terperangkap dalam hujan lebat serta banjir kilat. Apa tidaknya, hanya dalam tempoh lebih dua jam hujan lebat tanpa henti, air akan naik mendadak dan sudah pasti akan menyebabkan banjir kilat terutama di kawasan yang tidak mempunyai sistem perparitan yang baik. Kini, Jabatan Meteorologi Malaysia berterusan memantau perkembangan perubahan masa terkini dengan memberi maklum balas segera kepada pihak berkaitan sebagai langkah awal berjaga-jaga terutama kepada Unit Bencana Negara di bawah Jabatan Perdana Menteri.
Pengarah Bahagian Pembangunan Teknikal Jabatan Meteorologi Malaysia, Dr Wan Azli Wan Hassan, berkata pihaknya akan menghantar laporan terus kepada unit berkenaan serta jabatan lain termasuk Jabatan Pertanian, Jabatan Perikanan serta pelbagai agensi lain termasuk keselamatan. “Jika keadaan diramalkan serius, kita akan hebahkan segera kepada pihak berkenaan dan orang ramai tetapi ketika ini kita hanya menghebahkan ramalan cuaca masih dalam keadaan biasa atau normal. Tiada apa yang perlu dibimbangkan. “Ciri perubahan cuaca yang ditunjukkan sekarang berbeza dan sukar diramal. Masih banyak ruang kajian untuk saintis mengkaji hal ini kerana ia terlalu kompleks.
Wan Azli menunjukkan proses pembentukan El Nino.
“Memang sekarang dianggap sedang berlaku La Nina, walaupun tahap bacaan agak tinggi tetapi lemah dan menuju ke arah neutral. Pertubuhan Meteorologi Dunia dan saintis sendiri belum dapat tentukan arah tuju cuaca dunia sekarang dan ia agak pelik. “Berdasarkan model kajian yang mengkaji unjuran cuaca akan datang, model itu sendiri tidak boleh tentukan hala tuju sebenarnya,” katanya. Berdasarkan ramalan bermusim oleh model European Centre for Medium-Range Weather Forecast (ECMWF) bagi tempoh Mac hingga Ogos 2009, jangkaan secara purata jumlah hujan bagi bulan Mac, April dan Mei ini menunjukkan ia berada di paras purata di seluruh Semenanjung Malaysia. Bahkan, maklumat yang diekstrak dari ramalan bermusim ECMWF itu, seluruh Semenanjung Malaysia dijangka mengalami keadaan cuaca yang normal sepanjang tempoh ramalan tetapi beberapa kawasan di Kapit, Bintulu dan Miri Sarawak akan menjadi lebih kering sedikit.
Banjir antara risiko hujan lebat akibat kecelaruan cuaca.
Mulai Mei hingga Ogos 2009, seluruh Sarawak akan mengalami keadaan cuaca yang normal kecuali Bintulu, Miri dan Limbang yang mana bahagian ini akan mengalami keadaan cuaca yang sedikit lebih kering daripada normal dari Julai dan Ogos 2009. Wilayah Persekutuan Labuan akan mengalami keadaan cuaca yang normal manakala Bahagian Kudat, Sabah dijangka mengalami keadaan cuaca lebih lembap ketika tempoh Mac hingga April 2009 manakala kawasan lain mengalami keadaan cuaca yang normal. Jangkaan secara purata untuk tiga bulan bagi Jun-Julai-Ogos menunjukkan keadaan cuaca normal dijangka berterusan di seluruh Semenanjung Malaysia. Bagaimanapun, keadaan cuaca dijangka lebih kering sedikit di tengah dan timur laut Sarawak manakala kawasan lain kekal normal.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan