Isnin, 15 Jun 2009

MARI KITA BACA PERJANJIAN DENGAN PKM DI HAADYAI - JANGAN MELATAH CEPAT..

Akhbar utusan malaysia hari ini menegaskan betapa Anwar adalah bersalah kerana mahukan seorang warga tua kembali ke tanah air.Berdasarkan kepada perjanjian Hadyaii yang termeterai , maka selayaknyalah difikirkan betapa layak Chin Peng kembali.
Antara kandungan utama Perjanjian Damai Haadyai ialah :
PKM berjanji untuk menamatkan perjuangan bersenjata mereka.
Senjata api hendaklah diserahkan kepada pihak berkuasa Malaysia atau Thailand atau dimusnahkan di hadapan pihak keselamatan.
Chin Peng selaku wakil ahi PKM berikrar taat setia kepada Yang diPertuan Agung Malaysia.
Ahli PKM akan mematuhi undang-undang negara Malaysia.
Artikel 3 perjanjian menetapkan bahawa Kerajaan Malaysia akan membenarkan bekas anggota Parti Komunis Malaya yang dilucutkan senjata untuk menetap di Malaysia sekiranya mereka mahu.
Artikel 3.1 menetapkan bekas anggota Parti Komunis Malaya yang memang berasal dari Malaysia akan dibenarkan menetap di Malaysia mengikut undang-undang Malaysia.
Artikel 4 perjanjian menetapkan bahawa kerajaan Malaysia akan membantu bekas bekas anggota Parti Komunis Malaya untuk memulakan hidup baru di Malaysia

Sewaktu perjanjian tersebut ditandatangani, Malaysia diwakili oleh:
Datuk Wan Sidek Wan Abdul Rahman, Setiausaha Kementerian Dalam Negeri
Tan Sri Mohd. Hanif OmarKetua Polis Negara
Jeneral Hashim Mohd AliKetua Turus Angkatan Tentera Malaysia
Latar Belakang Chin Peng

Chin Peng dilahirkan di Setiawan negeri Perak diketahui umum di dalam dan luar negeri, dan sanak saudaranya dengan senang saja dapat menjadi saksi untuk memberi keterangan dalam mahkamah. Rasanya permintaan mahkamah hanya merupakan alasan untuk menafikan hak Chin Peng untuk menetap di Malaysia berasaskan prinsip Jus Soli.
Pada 21 Mei, Pengerusi Citizens Internasional, Sdr. SM Mohamed Idris, telah merayu kepada kerajaan supaya Chin Peng dibenarkan kembali ke Malaysia atas alasan-alasan berikut:
Melalui perjuangannya menentang imperialisme, penjajahan dan penindasan, beliau telah membawa kehormatan dan maruah kepada negara dan rakyat kita;
Telah menjadi fakta sejarah yang sahih bahawa perjuangan yang dibawa oleh gerakan pembebasan pimpinan Chin Peng, Rashid Mydin, Abdullah CD, Shamsiah Fakeh dan lain-lain telah menyumbang ke arah kemerdekaan Malaya;
Sumbangan gerakan ini diiktiraf sendiri oleh mantan perdana menteri Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj, bekas timbalan perdana menteri Tun Dr. Ismail Abdul Rahman dan Tun Abdul Ghafar Baba, seorang lagi mantan timbalan perdana menteri;
Perjanjian PKM dengan kerajaan Malaysia pada 1989 membenarkan bekas pemimpin gerakan gerila itu pulang ke tanahair dan menetap, kerajaan digesa menghormati butiran perjanjian tersebut.
Beberapa bekas pemimpin kanan PKM seperti Abdullah C.D., Shamsiah Fakeh dan Musa Ahmad telah dibenarkan oleh kerajaan untuk kembali, malah menetap di Malaysia.
Video perjanjian akan menyusul kemudian...........

Tiada ulasan:

Catat Ulasan