Selasa, 8 September 2009

PAS Selangor Edar 2,000 Bubur Lambuk Untuk Temui Rakyat Shah Alam..

SHAH ALAM, 7 Sept - Amalan bersedekah dan menyediakan juadah berbuka puasa kepada umat Islam di bulan Ramadhan, sentiasa menjadi rebutan para dermawan dan pelbagai pihak, semata-mata untuk mendapat keberkatan dan keredhaan Allah Subhanahu Wa Ta’ala.
Malah Nabi Muhammad S.A.W turut menuntut umatnya agar berbuat demikian pada bulan yang mulia ini kerana puasa mengajar kita erti kesusahan dan kelaparan yang dilalui mereka yang kurang berkemampuan.
Begitu juga dengan PAS Selangor melalui Pesuruhjayanya, Datuk Dr. Hassan Ali hari ini menemui rakyat di Parlimen Shah Alam untuk mengedarkan 2 ribu sajian bubur lambuk kepada pengujung dan peniaga di Kompleks PKNS, Shah Alam.
“Dalam kita mengendalikan Selangor dari tahun lepas yang pastinya apa yang kita dapat, tiap sen yang kita dapat, kita tumpahkan kepada rakyat di negeri Selangor, akhirnya rakyat negeri Selangor tuan-tuan dan puan-puan tak ada satu orang pun yang berpendapatan keluarga 1,500 ringgit sebulan”, katanya.
Beliau berkata demikian ketika merasmikan program pengagihan bubur lambuk kepada orang ramai di Kompleks PKNS, Shah Alam petang tadi.
Beliau turut menyeru kepada golongan fakir, miskin, ibu tunggal dan anak-anak yatim di seluruh Selangor khususnya Parlimen Shah Alam agar mendaftarkan diri bagi mendapatkan bantuan yang sewajarnya daripada Lembaga Zakat Selangor (LZS).
“Lembaga Zakat Selangor mempunyai kutipan zakat 245 juta, 245 juta ini lebih daripada cukup untuk menampung keperluan semua fakir, semua miskin, semua anak yatim dan semua ibu tunggal yang ada di negeri Selangor ini”, jelasnya lagi.
Dalam pada itu, beberapa pengunjung yang ditemui Tv Selangor mendapati mereka amat mengalu-alukan inisiatif kerajaan negeri mengadakan program sebegini kerana rakyat berpeluang beramah mesra bersama pemimpin mereka.
“Baiklah kiranya, yang terbaik sebab apa mana-mana tempat pun setiap tahun memang diadakan cara macam ini. Jadi hubungan di antara masyarakat dan juga pemimpin tu dapat dieratkan lagi”, kata Alias Mat Diah dari Kapar, Klang.“Baguslah, sebab boleh edarkan kepada semua pengunjung-pengunjung dan peniaga Kompleks PKNS Shah Alam ni. Selain kita bersedekah kan, kita juga boleh merapatkan silaturrahim dengan Datuk Dr Hassan Ali dan kenal dia lebih rapat lagi”, kata Ahmad Safuan dari Shah Alam.
Turut sama mengagihkan bubur lambuk tersebut ialah Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abd Samad dan Ahli-ahli Majlis Bandaraya Shah Alam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan