Selasa, 8 September 2009

Wanita lebih berdisiplin dan yakin bila bersilat?


Mereka pernah dilarang menyertai silat kerana aktiviti itu dianggap tidak sesuai untuk wanita. Namun, dua gadis berhati waja ini tetap meneruskan minat dalam silat sehingga meraih kejayaan membanggakan.
KEBANYAKAN ibu bapa kurang gemar melihat anak gadis mereka melakukan aktiviti lasak seperti remaja lelaki, apatah lagi jika aktiviti itu melibatkan aksi seperti bergaduh.
Namun, jika dilihat pada satu sisi lain, ilmu mempertahankan diri yang 'kasar' itu merupakan satu warisan seni yang sungguh indah jika didalami dengan landasan yang betul.
Daripada 'bunga', 'langkah' dan 'buah,' kesemuanya menjadikan silat berbeza dengan seni mempertahankan diri yang lain, walaupun tujuannya sama iaitu mempertahankan diri dan mendidik pengamalnya agar lebih berdisiplin.
Hari ini, warisan peninggalan nenek moyang kita itu bukan sahaja dipraktikkan oleh masyarakat tempatan, malah telah berkembang ke luar negara. Tidak dinafikan silat dan seni mempertahankan diri yang lain lebih sinonim dengan lelaki tetapi tidak bererti ia tidak boleh disertai oleh kaum wanita.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan